Ticari İsmi | Kimyasal İsmi | Açıklama |
---|---|---|
ALFA TOKOFEROL | VİTAMİN E | Gıdaların içerdikleri yağın oksidasyonunu ve sonrasında acı tat oluşumunu engeller ( E 307 ) |
ALFA TOKOFEROL ASETAT | VİTAMİN E ASETAT | Gıdaların içerdikleri yağın oksidasyonunu ve sonrasında acı tat oluşumunu engeller ( E 307 ) |
ASETİK ASİT | ASETİK ASİT | Bakteri ve mantarlara karşı koruyucu olarak kullanılır. En yüksek aktivitesi düşük pH değerlerindedir. Asidik gıdalarda tampon olarak da kullanılır. Bir aroma bileşeni olarak da kullanılır ( E 260 ) |
ASKORBİK ASİT | VİTAMİN C | Askorbik asit C vitaminidir; bununla birlikte; E300 olarak etiketlendiği zaman vitamin takviyesi olarak eklenemez. Gıdalara eklendiği zaman, antioksidan ve ekmek zenginleştirici gibi fonksiyon gösterir ( E 300 ) |
BENZOİK ASİT | BENZOİK ASİT | Benzoik asit ve benzoatlar asidik gıdalarda ,hem mayalara hem de mantara karşı koruyucu olarak kullanılır. Mantarlara karşı çok etkili değildirler ve pH 5 in üzerindeki ürünlerde etkisizdirler. Yüksek konsantrasyonları sonucunda ekşi tat ortaya çıkar ( E 210 ) |
BORAKS | SODYUM TETRABORAT | meyveler % 5-8 oranında boraks içeren çözeltiyle yıkanarak küf mantarlarının zararlı etkileri önlenmektedir ( E 285 ) |
BUTİLLENDİRİLMİŞ HİDROKSİ TOLUEN | BHT | Unlu mamüller, patates cips, sıvı yağ, ciklet gibi ürünlerde kullanılır. Ürün içeriğinde bulunan yağın acılaşmasını geciktiren bir antioksidandır ( E 321) |
HİDROJEN PEROKSİT %35 | HİDROJEN PEROKSİT %35 | Gıda sektöründe süt ve meyve suyu gibi içeceklerin kutularının sterilizasyonunda ve koruyucu olarak kullanılır |
METİL PARABEN | METİL PARABEN | Parabenler diğer parabenlerle kombinasyon içerisinde kullanıldıklarında tek başına kullanıldıkları duruma göre daha etkilidirler (Tipik örnek metil paraben ve propil paraben’in 2:1 oranıdır) ( E 218 ) |
METİL PARABEN SODYUM | METİL PARABEN SODYUM | Parabenler diğer parabenlerle kombinasyon içerisinde kullanıldıklarında tek başına kullanıldıkları duruma göre daha etkilidirler (Tipik örnek metil paraben ve propil paraben’in 2:1 oranıdır) ( E 219 ) |
POTASYUM SORBAT | POTASYUM SORBAT | mantar ve mayalara karşı, bir koruyucudur. Bakterilere karşı etkili değildir. En iyi aktivitesi 6.5 ‘in altındaki pH değerlerindedir ( E 202 ) |
PROPİL PARABEN | PROPİL PARABEN | Parabenler diğer parabenlerle kombinasyon içerisinde kullanıldıklarında tek başına kullanıldıkları duruma göre daha etkilidirler (Tipik örnek metil paraben ve propil paraben’in 2:1 oranıdır) (E 216 ) |
PROPİL PARABEN SODYUM | PROPİL PARABEN SODYUM | Parabenler diğer parabenlerle kombinasyon içerisinde kullanıldıklarında tek başına kullanıldıkları duruma göre daha etkilidirler (Tipik örnek metil paraben ve propil paraben’in 2:1 oranıdır) ( E 217 ) |
SODYUM ASKORBAT | SODYUM ASKORBAT | Askorbik asidin sodyum tuzudur. Oksijen tutucu özelliği nedeniyle oksidasyonu önlemek amacıyla Vitamin C destekleri, multi vitamin preparatları, gıda katkıları, meşrubatlar ve hayvan yeminde kullanılır ( E 301 ) |
SODYUM BENZOAT | SODYUM BENZOAT | Asitli gıdalardaki mikroorganizma gelişimini engellemek için kullanılır. Meyve suları, gazoz, turşu gibi gıdalarda olduğu gibi ilaç sanayinde de antimikrobiyal madde olarak kullanılır ( E 212 ) |
SODYUM METABİSÜLFİT BESİN | SODYUM METABİSÜLFİT BESİN | Koruyucu ve renk açıcı olarak gıda ve tekstil sanayinde kullanılmaktadır. Sülfitleme ajanları özellikle kuru meyve, taze karides, kurutulmuş ve dondurulmuş patateste renk bozulmasını önlemektedirler ( E 223) |
SORBİK ASİT | SORBİK ASİT | peynir, şurup, jöle, kek, şarap ve meyve gibi ürünlerde küf önleyici olarak kullanılır. Kaplamada parlaklık düzeltmek için ve plastikleştiricilerin ve yağlayıcıların üretiminde ara madde olarak kullanılır ( E 200 ) |
Ticari İsmi | Kimyasal İsmi | Açıklama |
---|---|---|
ASETİK ASİT | ASETİK ASİT | Bakteri ve mantarlara karşı koruyucu olarak kullanılır. En yüksek aktivitesi düşük pH değerlerindedir. Asidik gıdalarda tampon olarak da kullanılır. Bir aroma bileşeni olarak da kullanılır ( E 260 ) |
FOSFORİK ASİT | FOSFORİK ASİT | Asit düzenleyici ve şelat ajanı (metal iyonlarını bağlamak için kullanılır). Diğer özel fonksiyonları: etin tuz geçirgenliğini arttırır ve antioksidan olarak davranır ( E 338) |
FUMARİK ASİT | FUMARİK ASİT | Geniş bir aralıktaki ürünlerde yapısal stabilizatör (dengeleyici) ve asit olarak kullanılır. Aynı zamanda kabartma tozunda asit kaynagı olarakta kullanılır ( E 297 ) |
GLUKONODELTALAKTON | GDL | Birçok üründe metalleri bağlar. Kalsiyum ve magnezyumun çökmesini sağlamak için işlem ekipmanlarında dahi kullanılır ( E 575 ) |
HİDROKLORİK ASİT | HİDROKLORİK ASİT | Kuvvetli bir asit olup, gıda formülasyonlarında asitliği yükseltmek ve proteinler gibi büyük moleküllerin hidrolizini sağlamak için kullanılmaktadır ( E 507 ) |
LAKTİK ASİT | LAKTİK ASİT | Fermente ve salamura gıdalarda, mikro organizma gelişimini önlemek amacıyla kullanılmaktadır. En çok peynirde olmak üzere bazı zeytin çeşitlerinde, dondurulmuş tatlılarda, gazlı içecekler gibi çeşitli alanlarda kullanılmaktadır ( E 270 ) |
MALİK ASİT | MALİK ASİT | Meyve suları konsantrelerine asitliği düzenleyici olarak malik asit katılması içeceğin doğal lezzetini artırmakta, oksidasyonu önlemektedir. Berrak şarap elde edebilmek amacıyla şarapta asitliği düzenleyici olarak kullanılmaktadır ( E 296 ) |
POTASYUM HİDROKSİT | POTASYUM HİDROKSİT | Güçlü alkali, asitlik düzenleyici olarak kullanılır. Endüstride meyvelerin kabuklarının soyulmasını arttırıcı olarak ve siyah zeytinlerde dahi kullanılır ( E 525 ) |
SİTRİK ASİT | SİTRİK ASİT | pH ayarlar, asitlik sağlar, mayhoş tat sağlar, lezzeti artırır, tatlılığı düşürür, koruyucuların etkililiğini artırır, reçeller, jeller, jelatin tatlılarında jel gücünü optimize eder, tatlandırıcıları renk bozulması ve kaybolmasından alıkoyar, enzim/mikroorganizmaları etkinsizleştirir, yağ oksidasyonunu geciktirir, mayalanma prosesini destekler, renk, tat, lezzet, vitaminleri stabilize eder ( E 330 ) |
SODYUM BİKARBONAT | SODYUM BİKARBONAT | Asitlik düzenleyici, alkali ve yükseltici ajan ( E 500) |
SÜLFİRİK ASİT | SÜLFİRİK ASİT | Kuvvetli bir asit olup, gıdalarda asitliği yükseltmek amacıyla kullanılmaktadır. Korozif etkiye sahip olmasına karşın gıdalara seyreltik çözeltisi şeklinde katıldığı için sağlık açısından olumsuz bir durum oluşmamaktadır ( E 513 ) |
TARTARİK ASİT | TARTARİK ASİT | Asit düzenleyici ve meyvelerde ve meyvemsi aromalarda lezzet arttırıcı aynı zamanda meyvelerde ve meyve ürünlerinde renk stabilizörü. Peynirlerde antioksidanlarla birlikte sinerjistik ajan olarak renk kayıplarının ve acılaşmanın engellenmesinde kullanılmaktadır ( E 334 ) |
TRİSODYUM SİTRAT | TRİSODYUM SİTRAT | pH kontrolü, sitrik asit ile birlikte ekşilik düzenleyici, eser metal iyonlarını komplekleştirir, peynir dilimlerine esneklik verir, değişmez (uniform) erime özellikleri verir, çırpılmış kremayı stabilize eder, ette renk stabilizasyonu sağlar, et yüzeyi üzerinde fosfat sakalları oluşumunu engeller ( E 331 ) |
Ticari İsmi | Kimyasal İsmi | Açıklama |
---|---|---|
AMONYUM KARBONATLAR | AMONYUM KARBONATLAR | Amonyum bikarbonat ile birlikte kullanıldığında kakao tozunun alkalizasyonunda ve pişirmede karbondioksit oluşturmak amacıyla kullanılmaktadır ( E 503 ) |
SODYUM BİKARBONAT | SODYUM BİKARBONAT | Asitlik düzenleyici, alkali ve yükseltici ajan ( E 500) |
TRİKALSİYUM FOSFAT | TRİKALSİYUM FOSFAT | Unlu mamüllerde mayaya besiyeri olarak hizmet etmektedir. Şeker, un, toz çorba, toz içecek gibi toz ürünlerde serbest akışkanlık sağlar. İlaç sanayiinde tablet üretiminde dağıtıcı ajandır ( E 341 ) |
Ticari İsmi | Kimyasal İsmi | Açıklama |
---|---|---|
ARAP ZAMKI | GUM ARABİK | Geleneksel sakızlarda, pastillerde kullanılmaktadır ve lokum benzeri sekerlemelerde köpük sabitleyici olarak da kullanılmaktadır ( E 414 ) |
GUAR ZAMKI | GUAR GUM | Kıvam arttırıcı, stabilizör ve emülgatör özelliktedir ( E 412) |
JELATİN | JELATİN | kıvam verme ve jelleştirme özelliği bulunan hayvansal kaynaklı bir proteindir. Toz tatlı karışımları, şekerleme pastalar, et ürünleri, bisküvi, şarap, meyve suları ve film endüstrisinde yaygın olarak kullanılmaktadır ( E 441 ) |
KARAGENAN | KARAGENAN | Süt üretiminde emülsiyon dengelemede, yağ ve peynir suyu ayrımının önlenmesi, doku kazandırması ve pıhtı oluşumunun önlenmesi amaçlarıyla ilave edilmektedir.Et ürünlerinde daha iyi dilimleme, su tutma kapasitesinde artış, yumuşaklık sağlama, yağ içeriğini azaltma ve yağ ikame maddesi olarak kullanım alanı bulan gamlardır ( E 407 ) |
KSANTAN ZAMKI | KSANTAN GUM | kıvam artırıcı ve stabilizör olarak kullanılır. Gıdalarda ayrıca süspansiyon halinde tutucu ajan, emülsifiyer, yapılandırıcı ajan veya köpük artırıcı ajan olarak kullanılır ( E 415 ) |
PEKTİN | PEKTİN | pastacılık, şekerleme (jölede), süt ve süt ürünlerinde, içeceklerde ve ilaç sanayinde de jel yapıcı ve kıvam verici özelliğinden yararlanılmaktadır ( E 440 ) |
Ticari İsmi | Kimyasal İsmi | Açıklama |
---|---|---|
TRİASETİN | TRİASETİN | sakızda plastikleştirici olarak kullanımıdır. Sigara filmlerinde plastifize ve su bağlayıcısıdır. Gıda kalitesinde triacetin; hayvan gıdalarında, tatlandırıcılarda, gıda sınıfı plastikleştirici, nem tutucu, renkli kozmetiklerde/cilt bakım ürünlerinde, gıda katkısı olarak, gıda paketlemede ve solvent olarak kullanılır ( E 1518 ) |
GLİSEROL | GLİSERİN | Düşük kalorili tatlandırıcı, nemlendirici özelliktedir ( E 422 ) |
SORBİTOL | SORBİTOL | Dietetik içecek ve yiyecekler, unlu mamüller, şekerlemeler, rendelenmiş hindistan cevizi, sakız gibi ürünlerde kullanılan doğal bir tatlandırıcı ve kıvam vericidir. Ürünlerdeki nemi bünyede tutabilme özelliği de oldukça önemlidir. Sakızlarda kullanıldığında diş çürümelerini engelleyebilmektedir ( E 420 ) |
Ticari İsmi | Kimyasal İsmi | Açıklama |
---|---|---|
ALURA RED AC | ALURA RED AC | Koyu kırmızı renkte, toz, suda çözünür boya ( E 129 ) |
AMARANT | AMARANT | Kırmızımsı kahverengi/koyu kırmızımsı kahverengi renkte, toz, suda çözünür boya ( E 123 ) |
AZORUBİN | KARMOİSİN | Kırmızı renkte, toz, suda çözünür ( E 122) |
BETA KAROTEN | VİTAMİN A | Hazır içecek tozlarını, şekerlemeler, bisküviler, sakız, dondurma, toz soslar, çorba tozları, fermente süt ürünleri vb...ürünleri renklendirmek için uygundur. Yağ bazlı olanlarda sıvı yağ, katı yağ , peynir, işlenmiş peynir,dondurma, çorbalar gibi gıdaların yağlı fazlarını veya pastane ürünlerini renklendirmek için uygundur ( E 160 a ) |
BRILLIANT BLUE FCF | BRILLIANT BLUE FCF | Mavi renk için, toz, suda çözünür boya ( E 133) |
BROWN HT | BROWN HT | Kahverengi renk için, toz, suda çözünür boya ( E 155 ) |
ERİTROSİN | ERİTROSİN | Kırmızı gıda renklendiricisi. Suda çözünür ( E 127 ) |
GREEN S | GREEN S | Koyu yeşil gıda renklendirici, toz, suda çözünür ( E 142 ) |
KALSİYUM KARBONAT | KALSİYUM KARBONAT | Yüzey kaplamak için beyaz renk; anti-katılaştırma ajanı, dolgu ajanı (eczacılıkla ilgili), konserve meyvelerde stabilizör ( E 170 ) |
KARAMEL | KARAMEL | Kahverenginden siyaha renklendiriciler. Suda çözünür ve spesifiktir, bazen acı tadı vardır ( E 150 ) |
KUNOLİN SARI | KUNOLİN SARI | Sarı renkte, toz, suda çözünür gıda renklendiricisi ( E 104 ) |
PATENT BLUE | PATENT BLUE | Mavi gıda renklendiricisi. Suda çok çözünür ( E 131 ) |
PONSO 4R | PONSO 4R | Kırmızı gıda renklendiricisi. Suda çok çözünür ( E 124 ) |
RİBOFLAVİN | VİTAMİN B2 | Vitamin destek tabletleri, bebek maması, sabun tozları, çorba tozları, hazır içecek tozları ve granüller gibi toz ürünleri kuvvetlendirmek için kullanılabilir. hazır içecek tozları ve sos tozları gibi toz gıda ürünlerinde ve sıvılarda renklendirici olarak kullanılır ( E 101 ) |
SUNSET YELLOW FCF | SUNSET YELLOW FCF | Turuncu-kırmızı renkte, toz, suda çözünür gıda renklendiricisi ( E 110 ) |
TARTRAZİN | TARTRAZİN | Sarı gıda renklendiricisi. Suda çok çözünür ( E 102 ) |
TİTANYUM DİOKSİT | TİTANYUM DİOKSİT | Gıdada meyve sularında ve toz içeceklerde, unlu mamüller, süt ürünleri, ciklet ve şekerlemeler, et-balık ürünleri, konserve meyve-sebzeler, tatlılar, soslar ve çorbalarda kullanılır. Titanyum dioksit, beyaz pigment olarak kat kat daha yaygın olarak kullanılır ( E 171 ) |
Ticari İsmi | Kimyasal İsmi | Açıklama |
---|---|---|
GLİSEROL | GLİSERİN | Düşük kalorili tatlandırıcı, nemlendirici özelliktedir ( E 422 ) |
JELATİN | JELATİN | Özel olarak formüle edilen enerji içeceklerine ve soğuk algınlığı ve nezle ilaçları gibi ilaçlara ilave edilmektedir. |
PROPİLEN GLİKOL | PROPİLEN GLİKOL | Çözücü ve antioksidant özelliktedir ( E 490 ) |
Ticari İsmi | Kimyasal İsmi | Açıklama |
---|---|---|
ASESÜLFAM K | ASESÜLFAM K | Sakkarozdan 200 kat daha tatlıdır, diğer tatlandırıcılar ile birlikte sinerjistik etkiye sahiptir, dayanıklı bir raf ömrüne sahiptir ve ısıya dayanıklıdır ( E 950) |
ASPARTAM | ASPARTAM | Çoğu düşük kalorili tatlandırıcı vücut tarafından sindirilemez ve hiç enerji sağlamaz. Aspartam ise bir istisnadır ve doğal olarak metabolize olur.Aspartam sakarozdan yaklaşık 200 kat daha tatlıdır ( E 951 ) |
MONOSODYUM GLUTAMAT | MONOSODYUM GLUTAMAT | et, balık, tavuk, hazır çorbalar, salata sosları ve cipslerde yaygın olarak kullanılan bir aroma artırıcıdır. Çorbalar, sosis ve diğer et ürünleri, balık ve diğer su ürünleri, sebzeler, süt ürünleri ve baharat karışımları gibi birçok işlenmiş gıdada kullanılmaktadır ( E 621 ) |
SODYUM SAKKARİN | SODYUM SAKKARİN | Ucuz olması ve şekerden 350 kat daha tatlı olması dolayısıyla geniş kullanıma sahip yapay bir tatlandırıcıdır. Diyet ürünlerinde, alkolsüz içeceklerde, unlu mamüllerde ve şekerlemelerde kullanılmaktadır ( E 952 ) |
SODYUM SİGLEMAT | SODYUM SİGLEMAT | Alkolsüz içecekler, süt ürünleri, konserve ürünler, pişirilmiş gıdalar, ilaç ürünleri, şekerlemeler, meyve bazlı ürünler ve soslarda kullanılmaktadır. Düşük maliyetidir ve meyve tatlarını tamamlayıcıdır ( E 952) |
SORBİTOL | SORBİTOL | Dietetik içecek ve yiyecekler, unlu mamüller, şekerlemeler, rendelenmiş hindistan cevizi, sakız gibi ürünlerde kullanılan doğal bir tatlandırıcı ve kıvam vericidir. Ürünlerdeki nemi bünyede tutabilme özelliği de oldukça önemlidir. Sakızlarda kullanıldığında diş çürümelerini engelleyebilmektedir ( E 420 ) |
SUKRALOZ | SUKRALOZ | Salata sosları, kahvaltılık gevrekler, sıcak çikolata karışımları, çeşniler ve baharat karışımları, ekmek miksleri, dondurulmuş unlu mamul ürünleri. Sakızlar, pastiller. Yoğurt çeşitleri, dondurmalar. gazlı ve gazsız içeceklerde, içecek tozları, aromalı sütler, kahve çeşitleri, çay çeşitleri, konserve meyveler, reçeller, marmelatlar, turtalar, toz jöle. ( E 955 ) |
Ticari İsmi | Kimyasal İsmi | Açıklama |
---|---|---|
KALSİYUM KARBONAT | KALSİYUM KARBONAT | Yüzey kaplamak için beyaz renk; anti-katılaştırma ajanı, dolgu ajanı (eczacılıkla ilgili), konserve meyvelerde stabilizör ( E 170 ) |
SİLİKON DİOKSİT | SİLİKON DİOKSİT | Topaklanmayı engelleyici ajan, bira ve şarap üretiminde maya ve proteinlerin uzaklaştırılması ve köpüklenmeyi önleyici ajan ( E 551 ) |
TRİKALSİYUM FOSFAT | TRİKALSİYUM FOSFAT | Unlu mamüllerde mayaya besiyeri olarak hizmet etmektedir. Şeker, un, toz çorba, toz içecek gibi toz ürünlerde serbest akışkanlık sağlar. İlaç sanayiinde tablet üretiminde dağıtıcı ajandır ( E 341 ) |
Ticari İsmi | Kimyasal İsmi | Açıklama |
---|---|---|
ALFA TOKOFEROL | VİTAMİN E | Gıdaların içerdikleri yağın oksidasyonunu ve sonrasında acı tat oluşumunu engeller ( E 307 ) |
ALFA TOKOFEROL ASETAT | VİTAMİN E ASETAT | Gıdaların içerdikleri yağın oksidasyonunu ve sonrasında acı tat oluşumunu engeller ( E 307 ) |
ASKORBİK ASİT | VİTAMİN C | Askorbik asit C vitaminidir; bununla birlikte; E300 olarak etiketlendiği zaman vitamin takviyesi olarak eklenemez. Gıdalara eklendiği zaman, antioksidan ve ekmek zenginleştirici gibi fonksiyon gösterir ( E 300 ) |
BETA KAROTEN | VİTAMİN A | Hazır içecek tozlarını, şekerlemeler, bisküviler, sakız, dondurma, toz soslar, çorba tozları, fermente süt ürünleri vb...ürünleri renklendirmek için uygundur. Yağ bazlı olanlarda sıvı yağ, katı yağ , peynir, işlenmiş peynir,dondurma, çorbalar gibi gıdaların yağlı fazlarını veya pastane ürünlerini renklendirmek için uygundur ( E 160 a ) |
RİBOFLAVİN | VİTAMİN B2 | Vitamin destek tabletleri, bebek maması, sabun tozları, çorba tozları, hazır içecek tozları ve granüller gibi toz ürünleri kuvvetlendirmek için kullanılabilir. hazır içecek tozları ve sos tozları gibi toz gıda ürünlerinde ve sıvılarda renklendirici olarak kullanılır ( E 101 ) |
SODYUM ASKORBAT | SODYUM ASKORBAT | Askorbik asidin sodyum tuzudur. Oksijen tutucu özelliği nedeniyle oksidasyonu önlemek amacıyla Vitamin C destekleri, multi vitamin preparatları, gıda katkıları, meşrubatlar ve hayvan yeminde kullanılır ( E 301 ) |