ALFA TOKOFEROL |
VİTAMİN E |
Gıdaların içerdikleri yağın oksidasyonunu ve sonrasında acı tat oluşumunu engeller ( E 307 ) |
ALFA TOKOFEROL ASETAT |
VİTAMİN E ASETAT |
Gıdaların içerdikleri yağın oksidasyonunu ve sonrasında acı tat oluşumunu engeller ( E 307 ) |
ASETİK ASİT |
ASETİK ASİT |
Bakteri ve mantarlara karşı koruyucu olarak kullanılır. En yüksek aktivitesi düşük pH değerlerindedir. Asidik gıdalarda tampon olarak da kullanılır. Bir aroma bileşeni olarak da kullanılır ( E 260 ) |
ASKORBİK ASİT |
VİTAMİN C |
Askorbik asit C vitaminidir; bununla birlikte; E300 olarak etiketlendiği zaman vitamin takviyesi olarak eklenemez. Gıdalara eklendiği zaman, antioksidan ve ekmek zenginleştirici gibi fonksiyon gösterir ( E 300 ) |
BENZOİK ASİT |
BENZOİK ASİT |
Benzoik asit ve benzoatlar asidik gıdalarda ,hem mayalara hem de mantara karşı koruyucu olarak kullanılır. Mantarlara karşı çok etkili değildirler ve pH 5 in üzerindeki ürünlerde etkisizdirler. Yüksek konsantrasyonları sonucunda ekşi tat ortaya çıkar ( E 210 ) |
BORAKS |
SODYUM TETRABORAT |
meyveler % 5-8 oranında boraks içeren çözeltiyle yıkanarak küf mantarlarının zararlı etkileri önlenmektedir ( E 285 ) |
BUTİLLENDİRİLMİŞ HİDROKSİ TOLUEN |
BHT |
Unlu mamüller, patates cips, sıvı yağ, ciklet gibi ürünlerde kullanılır. Ürün içeriğinde bulunan yağın acılaşmasını geciktiren bir antioksidandır ( E 321) |
HİDROJEN PEROKSİT %35 |
HİDROJEN PEROKSİT %35 |
Gıda sektöründe süt ve meyve suyu gibi içeceklerin kutularının sterilizasyonunda ve koruyucu olarak kullanılır |
METİL PARABEN |
METİL PARABEN |
Parabenler diğer parabenlerle kombinasyon içerisinde kullanıldıklarında tek başına kullanıldıkları duruma göre daha etkilidirler (Tipik örnek metil paraben ve propil paraben’in 2:1 oranıdır) ( E 218 ) |
METİL PARABEN SODYUM |
METİL PARABEN SODYUM |
Parabenler diğer parabenlerle kombinasyon içerisinde kullanıldıklarında tek başına kullanıldıkları duruma göre daha etkilidirler (Tipik örnek metil paraben ve propil paraben’in 2:1 oranıdır) ( E 219 ) |
POTASYUM SORBAT |
POTASYUM SORBAT |
mantar ve mayalara karşı, bir koruyucudur. Bakterilere karşı etkili değildir. En iyi aktivitesi 6.5 ‘in altındaki pH değerlerindedir ( E 202 ) |
PROPİL PARABEN |
PROPİL PARABEN |
Parabenler diğer parabenlerle kombinasyon içerisinde kullanıldıklarında tek başına kullanıldıkları duruma göre daha etkilidirler (Tipik örnek metil paraben ve propil paraben’in 2:1 oranıdır) (E 216 ) |
PROPİL PARABEN SODYUM |
PROPİL PARABEN SODYUM |
Parabenler diğer parabenlerle kombinasyon içerisinde kullanıldıklarında tek başına kullanıldıkları duruma göre daha etkilidirler (Tipik örnek metil paraben ve propil paraben’in 2:1 oranıdır) ( E 217 ) |
SODYUM ASKORBAT |
SODYUM ASKORBAT |
Askorbik asidin sodyum tuzudur. Oksijen tutucu özelliği nedeniyle oksidasyonu önlemek amacıyla Vitamin C destekleri, multi vitamin preparatları, gıda katkıları, meşrubatlar ve hayvan yeminde kullanılır ( E 301 ) |
SODYUM BENZOAT |
SODYUM BENZOAT |
Asitli gıdalardaki mikroorganizma gelişimini engellemek için kullanılır. Meyve suları, gazoz, turşu gibi gıdalarda olduğu gibi ilaç sanayinde de antimikrobiyal madde olarak kullanılır ( E 212 ) |
SODYUM METABİSÜLFİT BESİN |
SODYUM METABİSÜLFİT BESİN |
Koruyucu ve renk açıcı olarak gıda ve tekstil sanayinde kullanılmaktadır. Sülfitleme ajanları özellikle kuru meyve, taze karides, kurutulmuş ve dondurulmuş patateste renk bozulmasını önlemektedirler ( E 223) |
SORBİK ASİT |
SORBİK ASİT |
peynir, şurup, jöle, kek, şarap ve meyve gibi ürünlerde küf önleyici olarak kullanılır. Kaplamada parlaklık düzeltmek için ve plastikleştiricilerin ve yağlayıcıların üretiminde ara madde olarak kullanılır ( E 200 ) |